Culturele Kring 'Adriaen Poirters'
dinsdag 13 maart

Artiest: Frans Kapteijns

Aanvang: 19:30 uur

Genre: Lezing

Locatie: Tiliander -


Neem voor kaarten contact op met Tiliander
T. 013 207 3333
E. info@tiliander.com

JAARVERGADERING ( aanvang 19.30 uur), gevolgd door LEZING

 

Frans Kapteijns

Voormalig boswachter en medewerker van Natuurmonumenten in Oisterwijk

Ambassadeur Van Gogh Nationaal Park

 

GESCHIEDENIS EN TOEKOMSTPLANNEN VAN HET GROENE WOUD

______________________________________________________________

Het Groene Woud is een gebied van 35.000 hectare in de driehoek Eindhoven-Tilburg-'s-Hertogenbosch; het gebied kent een kern van 7.500 hectare aan natuur, bestaande uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. In dit Groene Woud lopen stad en land naadloos in elkaar over. Het Groene Woud is van iedereen en voor iedereen dankzij de samenwerking tussen overheden, het bedrijfsleven, organisaties en burgers.

Er valt volop te ontdekken, te beleven, te bewonderen en te genieten van dit kleinschalig landschap, gevarieerde natuur, waardevolle cultuurhistorie en authentieke dorpjes. In Het Groene Woud zijn landschap, natuur en gastvrijheid innig met elkaar verbonden waardoor iedereen zich welkom voelt in dit bijzondere Brabantse Nationaal Landschap.

De geschiedenis van het gebied gaat terug tot de laatste ijstijd. Het Groene Woud bestaat uit een dekzandgebied waar van noord naar zuid de beekdalen van de Dommel, de Beerze, de Reusel en een deel van de Aa doorheen lopen. Meerdere natuurgebieden, 21 in totaal, vormen samen de natuurkern. Daarnaast is de grote biodiversiteit ook nog eens typerend voor dit gebied. Er leven honderden soorten zoogdieren, vogels, vlinders, kevers etc.

Het Groene Woud is rijk aan cultuurhistorie. In de verschillende kernen zijn nog veel kerken, kapellen, kloosters, boerderijen, torens, molens en bakhuisjes te vinden. In combinatie met het landschap en de natuur geven deze gebouwen Het Groene Woud zijn kenmerkende identiteit.

De realisering van natuur- en landschapswaarden is sinds het ontstaan van Het Groene Woud een kernopgave geweest. Inmiddels is er veel natuur gerealiseerd en aangekocht. Gebieden zijn vernat, verspreid in het gebied heeft beekherstel plaatsgevonden en landbouwgebieden zijn omgezet in ruige overstromingsvlakten. De realisering van natuur door rijksgelden staat echter onder druk. Daarom heeft Het Groene Woud drie duidelijke strategieën uitgestippeld die nodig zijn om ook in de toekomst de kwaliteit van dit landschap hoog te houden. Deze strategieën vullen elkaar aan:

 

1. Een nieuwe aanpak voor de realisering van natuur- en landschapswaarden. Dit kunnen we doen door een kwaliteitsslag te maken in het beheer.

 

2. Inzetten op de realisering van een beperkt aantal topprojecten. Projecten die zo bijzonder zijn dat ze een uitstraling hebben op het hele Groene Woud, en wellicht zelfs op de hele provincie of op (inter-)nationaal niveau.

 

3. Structurele samenwerking tussen overheden, natuur- en landbouworganisaties en andere maatschappelijke organisaties, particulieren en ondernemers in deelgebieden waar een samenhangende opgave ligt. Doel van deze samenwerking is het realiseren van projecten die bijdragen aan de gezamenlijke ambitie voor het gebied.