Culturele Kring 'Adriaen Poirters'
dinsdag 23 januari

Artiest: Prof.dr. Gloria Wekker

Aanvang: 20:00 uur

Genre: Lezing

Locatie: Tiliander -


Neem voor kaarten contact op met Tiliander
T. 013-5217220
E. info@tiliander.com

Prof. dr. Gloria Wekker

Emeritus-hoogleraar Gender en Etniciteit

Faculteit Geesteswetenschappen

Universiteit Utrecht

 

VOORBIJ DE WITTE ONSCHULD

___________________________________________________________

 

In haar lezing Voorbij de witte Onschuld, gebaseerd op de etnografie van de dominante Nederlandse zelf-representatie, is de centrale vraag van Gloria Wekker hoe het mogelijk is serieus te denken dat 400 jaar imperialisme geen sporen nagelaten zouden hebben in de Nederlandse cultuur, in de taal, in onze instituties, in de manieren waarop we naar onszelf en naar de ander kijken. Hoe zou dat mogelijk zijn? Vervolgens zoomt zij in op enkele belangrijke paradoxen in het dominante Nederlandse zelfbeeld. Zij zal kijken naar die paradoxen als, aan de ene kant, verhalen die wij graag over onszelf aan onszelf vertellen en daartegenover staan dan een serie feitelijke gegevenheden die in strijd zijn met die verhalen. Hoe houden we die geliefde verhalen dan toch overeind? Dat doen wij door middel van “witte onschuld”. Tussen de bedrijven door zal zij een pleidooi houden om meer werk te maken van de vergelijkende studie van de behandeling en de perceptie van het Oostelijk en het Westelijk deel van het Nederlandse imperiale rijk; en tenslotte, geef zij enkele aanwijzingen over waar we ons op zouden kunnen/ moeten richten, willen we proberen een gelijkwaardige samenleving te realiseren.

Enkele recente publicaties:

White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, over racisme in Nederland. Uitgeverij Duke University Press, Durham: North Carolina, 2016.

 

Afro-Surinamese Womens’s sexuel culture and the long shadows of the past. In: Sexuality, Social Exclusion and Human Rights. Ian Randle Publishers, Kingston, Jamaica 2009.