Documentaire én boekpresentatie over verzetsman Martien van de Weijer
zaterdag 05 mei

Aanvang: 14:00 uur

Genre: Divers

Locatie: Tiliander -


Neem voor kaarten contact op met Tiliander
T. 013 207 3333
E. info@tiliander.com

Documentaire én boekpresentatie over verzetsman Martien van de Weijer

Eind 2015 kwamen documentairemaker Joost van den Berg van Oisterwijk in Beeld en historisch onderzoeker Ad van den Oord in contact met een van de kopstukken uit de verzetsgroep rondom Oisterwijker Bim van der Klei.

Deze verzetsman, Martien van de Weijer, is inmiddels 94 jaar en hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij van zijn bijzondere belevenissen tijdens zijn onderduiktijd (1943-1945) in met name Haaren en Oisterwijk. Bijzonder, want het bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden, zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor, dat uiteindelijk twee mensen het leven kostte, maar ook een uitgebreide beschrijving van het laten ontsporen van een Duitse trein tussen Oisterwijk en Boxtel, met unieke, nooit eerder gepubliceerde foto’s.

Documentaire “Ik wilde die Duitsers weghebben”
De documentaire van ruim 40 minuten geeft een bijzondere inkijk in die periode 1943-1945. Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scenes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd.

Dagboek “Wij sloegen waar wij raken konden”
Deze middag wordt tevens de gedrukte uitgave van zijn dagboek uit die periode gepresenteerd. Het dagboek is op een plezierige wijze geschreven en leest makkelijk weg. Ad van den Oord heeft de tekst voorzien van aantekeningen en kaderteksten. Het boek met de titel “Wij sloegen waar wij raken konden Dagboek van een verzetsman Brabant 1943-1945” wordt uitgegeven door de Stichting het Kwartier van Oisterwijk. Het eerste exemplaar wordt na de vertoning van de documentaire officieel uitgereikt. Daarna zal het boek voor belangstellenden te koop zijn.

 

Deze middag belooft bijzonder te worden. Martien van de Weijer zal zelf ook aanwezig zal zijn en ook zal sfeervolle live muziek, verzorgd door Its Remakable uit Oisterwijk, niet ontbreken.

Gratis entree
Dankzij tal van donaties van organisaties kan deze middag gratis worden aangeboden aan belangstellenden.
Aanvang 14.00 uur in de grote zaal Tiliander