Duke Ellington's Sacred Concert
zaterdag 24 februari

Artiest: Het Brabants Jazzorkest

Aanvang: 20:30 uur

Genre: Muziek

Locatie: Tiliander - Theaterzaal

Prijs: € 23.50

Koop hier uw ticket

Een ode aan de vrije geest die zijn weerga niet kent. Duke Ellington’s van levenslust bruisende ‘Sacred Concert’ behoort tot het heilige der heilige van de Amerikaanse jazzmuziek. In zijn laatste creatieve fase wijdde jazzicoon Duke Ellington (1899-1974) zich aan zijn fameuze, driedelige cyclus voor koor, solist en jazzorkest. Zijn magnum opus ‘Sacred Concert’ (1965-1973) wordt hoogstzelden uitgevoerd in de concertzalen. Het Brabants Jazzorkest, Capella Brabant en stervocalist Deborah Carter heeft dit avondvullend meesterwerk nieuw leven ingeblazen. Met een reeks succesvolle, goed ontvangen en bezochte concerten in april 2017. Genoeg reden voor een vervolg in 2018.

In ‘Sacred Concert’ verweeft Ellington op ongeëvenaarde wijze religieuze teksten, Europese kerkmuziek, jazz en gospelzang. Een ultiem cross-over werk waarin een vooruitziende Ellington bruggen sloeg tussen de Oude Wereld (Europa) en de Nieuwe Wereld (USA). Uitgangspunt is de stijlvolle, gearrangeerde versie van Zwedens bekendste jazzcomponist Örjan Fahlström. Muziek die het puur religieuze overstijgt en een universeel spiritueel karakter uitstraalt. Niet voor niets beschouwde Ellington dit concertwerk als ‘het belangrijkste wat ik ooit heb geschreven’. Een niet te missen concertbeleving voor jazzconnaisseurs, muziekavonturiers en liefhebbers van bezielde, grensoverschrijdende muziek.

Inclusief koffie of thee voorafgaand aan de voorstelling. 

In de media:

·         Volgens VPRO’s Vrije Geluiden is Sacred Concert een soort Jazz Liturgie link VRPO

·         In het Brabants Dagblad ”Duke Ellington’s ‘Sacred Concert’ Heilig Vuur”

·         JazzNu: ”Sacred Concert van Het Brabants Jazz Orkest, Capella Brabant en Deborah Carter is een meer dan lovenswaardig initiatief. Het wordt volledig waargemaakt en is een intrigerende herontdekking van een deel van het zo omvangrijke en soms ongrijpbare oeuvre van Duke Ellington”.