Culturele Kring 'Adriaen Poirters'
dinsdag 22 januari

Artiest: Prof. dr. Anne-Mei Thé

Aanvang: 20:00 uur

Genre: Lezing

Locatie: Tiliander - Theaterzaal Tiliander


Neem voor kaarten contact op met Tiliander
T. 013 207 3333
E. info@tiliander.com

Prof. dr. Anne-Mei Thé
Hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie
Universiteit van Amsterdam
 
DE SOCIALE BENADERING DEMENTIE EN SOCIAL TRIALS:  EEN NIEUWE FASE IN DEMENTIEZORG
_____________________________________________________________
Het publieke debat over dementie wordt beheerst door de cure (zoektocht naar de pil en diagnostiek), de kwaliteit van verpleeghuizen en het levenseinde-debat. Dit zijn zeker thema’s met bestaansrecht, maar het bezwaar is dat ze niet het perspectief van mensen die dagelijks leven met dementie niet dekken. Verreweg de langste periode wonen mensen met dementie gewoon thuis, alleen of met hun partner. Er is dan vaak lange tijd nog geen behoefte aan medische ondersteuning en zorg. Ten onrechte wordt dan vaak gedacht dat er geen steun nodig is. Wat vaak wordt vergeten is dat mensen met dementie en hun naasten de draad van het gewone leven weer willen oppakken. Ze moeten nieuwe invulling van het leven en de dag zoeken. En ook relaties zijn veranderd. Er is behoefte aan een bredere dan medische zorg-benadering: een sociale benadering. In deze lezing zal worden ingegaan op de Sociale Benadering Dementie en de daarbij behorende praktijkagenda.  
 
Enkele recente publicaties:
Dagelijks leven met dementie. Een blik achter de voordeur. Amsterdam: Thoeris, 2017.
Entangled in uncertainty: The experience of living with dementia from the perspective of family caregivers. Wijngaarden, Els van; Wedden, Hugo van der; Henning, Zerline; Komen, Rikke; The, Anne-Mei. In : Plus One 13, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0198034, 2018.
Palliative care for people with dementia in the terminal phase: qualitative studies to inform service development, Steen, van der J., N. Lemos Dekker, M.H.E. Gijsberts, L. H. Vermeulen, M. M. Mahler, and B.A.M. Thé. In: BMC Palliative Care, 16:28, 2017.