Culturele Kring 'Adriaen Poirters'
vandaag

Artiest: Prof.dr. Theo van de Klundert

Aanvang: 20:00 uur

Genre: Lezing

Locatie: Tiliander - Theaterzaal Tiliander


Neem voor kaarten contact op met Tiliander
T. 013 207 3333
E. info@tiliander.com

Prof.dr. Theo van de Klundert
Emeritus Hoogleraar Economie
Universiteit van Tilburg
 
OVER LEVEN, WERK EN ACTUALITEIT VAN KARL MARX 
____________________________________________________________
Karl Marx werd 200 jaar geleden geboren in Trier. Zijn moeder Henriëtte Pressburg kwam uit Nijmegen. Zijn vader Heinrich Marx was van origine joods. Karl leidde een bewogen leven met veel dramatiek en talrijke incidenten. Desondanks concipieerde hij een zeer omvangrijk oeuvre, dat tijdens zijn leven slechts voor een klein deel werd gepubliceerd.
Marx vat het kapitalisme op als een historisch gedetermineerd systeem dat aan zijn interne tegenstellingen te gronde gaat. Om deze stelling waar te maken, gaat hij langs wetenschappelijke weg op zoek naar de wetten die de dynamiek van het stelsel bepalen. De uitbuiting van arbeiders staat centraal, maar de accumulatie van kapitaal gaat ook gepaard met concentratie van ondernemingen en crises. De belangrijkste inzichten van Marx zijn weergegeven in zijn hoofdwerk Das Kapital.
Marx leefde in de 19e eeuw. We weten nu dat een deel van zijn profetieën niet is uitgekomen. Desondanks is zijn werk in de huidige tijd van grote betekenis, of zoals de Amerikaanse essayist Louis Menand snedig opmerkt: “You can put Marx back into the nineteenth century, but you can’t keep him there”. De dynamiek van het kapitalisme blijft problematisch, zoals recente ontwikkelingen leren. Ongelijkheid van inkomen en vermogen (zie Piketty), aantasting van arbeidsomstandigheden en milieu, en financialisering bedreigen de stabiliteit van de samenleving.
 
Enkele recente publicaties:
Capitalism and Democracy. A Fragile  Alliance. Cheltenham, UK: Edward Elgar, 2013.
Financialisering en functionele inkomensverdeling. TPE-Digitaal, 8(3), 2014.
Financialisering en economische groei. TPE-Digitaal, 10(3), 2016.