Adriaen Poirters Lezing 2021
dinsdag 29 maart

Artiest: Dr. Rob de Wijk

Aanvang: 20:00 uur

Genre: Lezing

Prijs: € 15.00

Koop hier uw ticket

In samenwerking met de gemeente Oisterwijk organiseert de Culturele Kring Adriaen Poirters op dinsdag 29 maart 2022 de jaarlijkse Adriaen Poirters Lezing.
Dit jaar verzorgt prof. dr. Rob de Wijk de lezing met de titel ‘De slag om Europa’. Zoals gewoonlijk is de Adriaen Poirters lezing openbaar en dus ook toegankelijk voor niet-leden. Aan deelname aan deze lezing zijn kosten verbonden.

De slag om Europa
Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar op dit moment wordt het continent van alle kanten belaagd, ook van binnenuit. De Chinese president Xi Jinping ziet het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed op de Westelijke Balkan te kopen en probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert geheime operaties uit om de NAVO te ontwrichten. President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen. Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen de democratische rechtsstaat.
Allemaal menen ze dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat. Politieke leiders worstelen met een antwoord. De coronacrisis heeft de uitdaging nog verder vergroot. Kunnen we deze slag om Europa winnen? Kan Biden de schade die Trump aanrichtte repareren? Wordt Nederland vermalen tussen Duitsland en Frankrijk? Blijft de EU een speler in de wereld of wordt het continent de speeltuin van de wereldmachten?
De dreiging is groot, maar in het fascinerende en verrassend optimistische De slag om Europa laat een van de grootste geopolitieke denkers van deze tijd zien hoe velen hun tanden op Europa stuk bijten.

Over de inleider
De Wijk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1984 afstudeerde met de doctoraalscriptie Inflexible response?. De invloed van de strategische nucleaire pariteit op het kernwapenbeleid. Hiervoor ontving hij de Huizinga-Kaegi-prijs en Röling-prijs. Hij promoveerde in 1989 op het proefschrift Flexibility in response? Attempts to construct a plausible strategy for NATO, 1959-1989.
De Wijk is vanaf 2007 directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij was tussen 1999 en 2008 hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Nederlandse Defensie Academie te Breda. Van 2000 tot 2003 was hij ook directeur van het onderzoekscentrum van het RNMA. De Wijk was van 2000 tot 2013 verbonden aan de vakgroep politicologie Internationale Betrekkingen Universiteit Leiden. Begin 2013 ging hij over naar de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Van 2013 tot december 2015 was De Wijk projectdirecteur van The Hague Security Delta (HSD). Daarnaast heeft hij adviesfuncties in binnen- en buitenland.
De Wijk is commentator op het gebied van veiligheidsvraagstukken en Europese integratie. Hij houdt als gastspreker voordrachten in het land en schrijft maandelijks voor Energiepodium.nl en wekelijks een column in Trouw.