Culturele Kring 'Adriaen Poirters'
dinsdag 17 maart

Artiest: Prof. dr. Jan van Oudheusden

Aanvang: 19:30 uur

Genre: Lezing

Locatie: Tiliander - Theaterzaal Tiliander


(nog) geen kaartverkoop
T. 013 207 3333
E. info@tiliander.com

JAARVERGADERING (aanvang 19.30 uur) gevolgd door LEZING


Prof. dr. Jan van Oudheusden
Voorheen Provinciaal historicus van Noord Brabant, bij zijn vertrek onderscheiden met ‘de Hertog Jan’.
Vanaf 2014 als onderzoeker verbonden aan de leerstoel Cultuur van de Universiteit van Tilburg.

EEN ANDERE GOUDEN EEUW
Culturele bloei in het hertogdom Brabant in de vijftiende en zestiende eeuw
____________________________________________________________
In de vijftiende en het begin van de zestiende eeuw beleefde het hertogdom Brabant onder het bewind van de Bourgondiërs en de Habsburgers zijn eigen Gouden Eeuw als een van de rijkste en meest toonaangevende gewesten van de Nederlanden. Kunsten en wetenschappen kwamen tot bloei, mede als gevolg van het mecenaat door de Bourgondische hertogen, die met pracht en praal hun politieke aspiraties kracht bijzetten. Er werden grote rijkdommen vergaard, onder meer in de lakennijverheid en de handel en de steden hier groeiden uit in een aantal en een omvang die ongekend waren in Europa. Antwerpen was een indrukwekkende handelsmetropool. Brussel, waar de hertogen resideerden in het hof op de Koudenberg, fungeerde als officieuze hoofdstad van de Nederlanden. Ook het noorden van Brabant kon zich koesteren in deze warme gloed. Terwijl de Bosschenaren ijverig verder bouwden aan hun gotische Sint-Jan, schilderde Jheronimus Bosch zijn raadselachtige panelen. De  Bossche Illustre Lieve Vrouwe Broederschap vormde een brandpunt van religieuze bevlogenheid en kunstzinnige ambities. De Nassaus, die behoorden tot de allerhoogste adel in de Bourgondisch-Habburgse Nederlanden, introduceerden in hun residentie Breda de renaissance als nieuwe kunststroming. In Bergen op Zoom verrees het Markiezenhof, een van de fraaiste laatgotische stadspaleizen van West-Europa.
In de opstand van de zestiende eeuw, gevolg van oplopende politieke, economische, religieuze en maatschappelijke spanningen in de Nederlanden, ging de Brabantse voorspoed ten onder. Nu was het de beurt aan het Noorden, vooral Holland, om een spectaculaire economische en culturele opgang te beleven.

In deze lezing gaan we in op de achtergronden van deze uitzonderlijke bloeitijd in Brabant en maken we kennis met een aantal bijzondere hoogtepunten van de kunst en cultuur uit deze periode.

 


Verder lezen:
Verhalen van Brabant. Geschiedenis en erfgoed in tien tijdvakken, J.van Oudheusden, ’s-Hertogenbosch – Zwolle, 2015 (2de dr.).
Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, J.van Oudheusden, ’s-Hertogenbosch, 2014.
De Bourgondiërs, Aartsvaders van de Lage Landen, Bart van Loo, Amsterdam, 2019.