Culturele Kring 'Adriaen Poirters'
dinsdag 21 januari

Artiest: Prof. dr. Pieter Tops

Aanvang: 20:00 uur

Genre: Lezing

Locatie: Tiliander - Theaterzaal Tiliander


(nog) geen kaartverkoop
T. 013 207 3333
E. info@tiliander.com

Prof. dr. Pieter Tops
Hoogleraar Criminologie
Tilburg University


GEORGANISEERDE CRIMINALITEIT; EEN ONDERMIJNING VAN DE SAMENLEVING
_____________________________________________________________
Nederland heeft een achterkant, een schaduwkant die crimineel van aard is en die zich, ingebed in steden en dorpen, buiten de greep en het zicht van de overheid ontwikkelt. Dit verschijnsel wordt aangeduid met het begrip ondermijning of ‘ondermijnende criminaliteit’. Daarover schreef Pieter Tops samen met Jan Tromp het boek De achterkant van Nederland (2017). Deze criminaliteit ontwikkelt  sluipenderwijs grote sociale en economische invloed. Zij ondermijnt de fundamenten van de rechtsstaat en daarmee ook de veiligheid en integriteit van de samenleving.
Ondermijning is georganiseerde criminaliteit dichtbij. Zij is op allerlei manieren vermengd met en ingebed in het dagelijkse leven van veel ‘gewone’ mensen. Zij kan daar als het ware in ‘oplossen’. Daarmee ontstaat een context voor acceptatie van crimineel gedrag die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid ervan.
De drugsproductie en –handel zijn de motor van het criminele systeem, ook al vanwege de enorme sommen geld die er in die wereld omgaan. Wanneer we de omzet van hennep, synthetische drugs en de handel in cocaïne bij elkaar optellen, gaat het - in Nederland - ongetwijfeld om een miljardenindustrie. We kunnen stellen dat het een verschijnsel is dat doodeenvoudig uit de hand is gelopen, ook vanwege het relatief tolerante drugsklimaat in Nederland.


Verder lezen:
De achterkant van Nederland. Hoe boven- en onderwereld verstrengeld raken. Tops, P. & Tromp, J., Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2017.
Een ongetemde buurt. Achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt. Tops, P. , Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2018.
Waar een klein land groot in kan zijn, Nederland en synthetische drugs in de afgelopen vijftig jaar. Tops, P., Van Valkenhoef, J., Van der Torre, E.J. & Van Spijk, L. , Den Haag: Boom-Criminologie, Politieacademiereeks, 2018.