Trio Lorcán Mac Mathúna (Ierland)
zondag 21 april

Artiest: Trio Lorcán Mac Mathúna

Aanvang: 15:00 uur

Genre: Muziek


Informatie over de kaartverkoop is te vinden in de tekst
T. 013 207 3333
E. info@tiliander.com

Digitale ticketreservering?
Check:  GUO-ticketshop

Met vader Séamus als dwarsfluitist, zanger en pleitbezorger ter overlevering van Iers-Keltisch muziekerfgoed komt Lorcán Mac Mathúna (Cork, 1976) uit een muzikaal nest. Hij heeft zich ontwikkeld tot beste Sean-Nós zanger van zijn generatie. Deze zangstijl, veelal gezongen in Gaelic, is intens, emotioneel geladen en expressief. In de door generaties overgeleverde songs is de mystieke, Keltische sfeer van legendes vol romantiek en heroïek bewaard gebleven. Als illustratief geldt ‘Lord Of The Rings’, de succesvol verfilmde fantasybestseller van J.R.R. Tolkien.  
In die geest zet Lorcán Mac Mathúna de Sean-Nós traditie voort als componist, arrangeur en improviserend vocalist. Samen met zielsverwanten vernieuwt hij zijn Gaelic repertoire tot authentieke zang, instrumentatie, lyriek en danschoreografieën. Met ‘Rógaire Dubh’ (2007) maakt hij naam als Sean-Nós vertolker. Op bellettriefestival IMRAM (2008) zingt hij Ierse liefdesliederen uit de Middeleeuwen in ‘The Arrows That Murder Sleep’.  Zijn ‘Tásc Is Tuairisc’ (2009) verhaalt van vermetele expedities van Lord Franklin, gevolgd door ‘Want And Longing’ (2010) met Common Tongue en ‘Dubh Agus Gheal: Darkness and Light – Loric Colloquies’ (2011) met Northern Lights. Zijn avantgardistische ‘An Táin’ (2012) grijpt terug naar een epos.
De BBC registreert ‘Derry To The Sea’ (2013), zijn suite voor kolossaal orkest en koor in opdracht van de Fleadh Cheoil na hÉireann die in première gaat in Saint Columb’s Cathedral (Derry). Zijn ‘Battle of Clontarf’ (2014) ziet het licht op het Temple Bar Trad Fest in Saint Michan’s Church (Dublin). Van  hetzelfde jaar dateert ‘Preabmeadar’, zijn compositie met dans en zang. In ‘1916 – Visionaries and Their Words’ zet hij poëzie op muziek ter 100-jarige herdenking van de voor Ierland historisch cruciale Easter Rising (Paasopstand). Na tien uitvoeringen in Ierse theaters trekt hij er mee naar Frankrijk en Tsjechië.   
Buiten Ierland toert Lorcán Mac Mathúna over het Europese continent en door Canada om er zijn delicate Sean-Nós repertoire a capella solo of omringd met virtuozen uit de Ierse muziekscene te zingen. Immer  getuigt hij van respect voor zijn erfgoed, maar evengoed van een open mind voor invloeden van buitenaf die hij bezielend integreert tot een diep persoonlijk doorontwikkeld idioom. In zijn album en boek ‘An Bhuatais And The Meaning Of Life’ (December 2020) probeert hij een vinger te krijgen achter de universele zeggingskracht van weerkerende karakters en thema’s in verhalen uit de Iers-Keltische traditie. Op zoek naar verklaringen stuit hij op werk van Solzhenitsyn, Dostoyevsky, C.S. Lewis, Victor Hugo, Euripides en Sophocles.
Op de cd werkt hij samen met Martin Tourish (accordeon) die GUO zowel begin 2017 als eind 2022 met Altan op haar podium verwelkomde, met Daire Bracken (fiddle) die zijn sporen naliet in Danú en met gast- en studiomuzikant Éamonn Galldubh (dwarsfluit, uillean pipes, sax, bodhrán) die zijn vakmeesterschap tevens overbrengt op jong muziektalent.
Geflankeerd door Martin en Daire liet Lorcán op 3 oktober 2021 een onuitwisbare indruk achter op alle toehoorders bij GUO’s toenmalige seizoensopener. Die liefde bleef niet onbeantwoord, want bleek wederzijds en smaakte naar meer. Per direct werden plannen gesmeed voor een wegens succes geprolongeerd wederhoren. Getrokken agenda’s botsten, geduld is een schone zaak, tijd relatief, waar een wil is, is een weg en aanhouders winnen. Dus maken we ons op voor nog zo’n memorabel imposant GUO-concert. Zelfde trio, zelfde organisatie, zelfde gemeente, andere -ruimere- locatie.    

Digitale ticketreservering?
Check:  GUO-ticketshop
Kassaverkoop: Uitsluitend cash, op concertdag van 14:00 tot 15:00u – VOL=OP!           
Concertaanvang: 15:00u
Ticketprijs: €25,- (inclusief €3,- ticketservice)

Openbaar vervoer of parkeren?
GUO-concertlocatie Tiliander bevindt zich op één wandelminuut van NS-station Oisterwijk en op eveneens één wandelminuut van meerdere parkeerterreinen. Op het parkeerterrein aan de Spoorlaan het verst verwijderd  van het NS-station  is  parkeren vaak gratis. Let op de infoborden ter plaatse. 

GUO-arrangement in Hotel NEO KVL?
Lunch vóór middagconcert?
Diner na middagconcert?
Diner + aansluitend overnachting met ontbijt?
Mail naar reception@neokvl.com of bel 013-2088099 en reserveer een speciaal voor GUO-concertbezoekers samengesteld GUO-arrangement bij Hotel NEO KVL (by TASIGO). Dit 4****hotel op de industrieel erfgoedlocatie van de voormalige Koninklijk Verenigde Lederfabrieken bevindt zich aan Almystraat 12-18, gelegen op luttele wandelminuten van GUO-concertlocatie Tiliander. NEO KVL heeft bovendien parkeergelegenheid voor haar gasten. Haar speciale GUO-arrangementen gelden uitsluitend voor GUO-concertbezoekers en uitsluitend na reservering. Dus reserveer uw GUO-arrangement naar keuze en toon bij aankomst in NEO KVL uw GUO e-toegangsticket(s) van die dag. Meer info? Check ‘GUO-arrangementen’.

Trio Lorcán Mac Mathúna in beeld & geluid? Check: https://youtu.be/YQiiq-Rts7g